Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Несигурен ли е WordPress?

Несигурен ли е WordPress?

 

Често срещан мит свързан с WordPress e, че системата предлага ниско ниво на сигурност. По-задълбочено проучване на тезата  не доказва, че WordPress не предлага по-ниска сигурност от останалите CMS системи. Дори напротив – сравнителен анализ на броя на хакерски атаки спрамо броя на активните WordPress инсталации доказва, че последният не страда от занижена сигурност спрямо други популярни платформи. Нека не забравяме, че повече от 700 000 000 сайта в световен мащаб са изработени с помощта на този софтуер.

 

Всеки един софтуер е изложен на подобни рискове. Някои от най-сигурните платформи също са били обект на атаки. Това прави много важна постоянната му поддръжка и актуализиране от професионалисти. В това отношение Worspress е една от платформите с най-редовни актуализиции. Широкото разпространение на системата дава възможност за откриване евентуални пролуки в сигурността от страна на всички разработчици, които я използват и така спомагат за тяхното отстраняване. Постояното актуализиране на Вашата WordPress версия е много важно за поддържане на максимална сигурност.

 

Важно е да се има предвид, че при 63% от атаките върху сайтове разработени върху WordPress, са през определени плъгини или теми. Само 37% от регистрираните случаи на атака са направени през ядрото на WordPress. Тази част може лесно да бъде подсигурена с подходящите плъгини засягащи сигурността.

 

За да подсигурите и повишите сигурността на Вашия WordPress сайт има няколко допълнителни стъпки, които може да предприемете:
  • Обърнете внимание на паролата за достъп до админинстраторкия панел. Тя трябва да бъде  достатъчно дълга и да съдържа различни символи. Можете да добавите и допълнителна парола.
  • Използвайте специфично потребителско име.
  • Добавяйте допълнителни плъгини за сигурност.
  • Актуализирайте редовно версията на своя WordPress, тема , плъгини и сървър.
  • Подбирайте внимателно темите и плъгините, които инсталирате на сайта си.
  • Подберете надежден хостинг.
  • Променете адреса по подразбиране на администраторския панел.
  • Използвайте допълнителните настройки Wоrdpress сигурност налични през Вашият хостинг панел.

 

Ако не сте наясно как да се направите всички тези стъпки – с радост ще Ви съдействаме:

 

Като заключение може да се каже, че всяка популярна CMS платформа с отворен код е изложена на риск от атаки. В случая на Wodrpress – нейната слабост е и нейната сила. Извънредно високата популярност на платформата я прави по-атрактивна за зложелатели, но и предоставя постоянен мониторинг от страна на множеството ѝ потребители. При прилагане на подходящите мерки за сигурност Вашият WordPress е не по-малко сигурен от всеки друг сайт изграден с мъсъл за сигурността.